Motto: “Ontdekken & ontdekt worden”

Bij Het (Kook) Talent van Vlaanderen zoeken we naar dat ene unieke, ambachtelijke en succesvolle gerecht waar u als professionele of amateur kok, of fabrikant, best fier op mag zijn én uw handelsmerk is geworden in uw zaak en streek!

U heeft een gerecht waarvoor men speciaal bij u langskomt?
Uw nagerecht kent nergens zijn gelijken niet?
U heeft een uniek cocktailrecept waarmee je de klant bekoort?
U bent fabrikant van een uniek streekproduct of delicatesse?
U heeft een formule of concept dat uniek is in Vlaanderen?

Is uw gerecht/recept/nagerecht/concept zo uniek dat het beslist als een “unicum” mag beschouwd worden en met veel liefde en ingrediënten uit de eigen regio gemaakt wordt? Komen klanten van heinde en verre, juist om dat ene gerecht/recept/nagerecht/concept te proeven? U bent fier op het resultaat en wil het promoten in heel Vlaanderen ?

Maakt u de allerlekkerste huisbereide spaghetti, koninginnenhapje, ribbetjes,… of heeft u als slagerij/delicatessezaak een recept voor overheerlijke en unieke huisbereide sausen? Hebt u een origineel idee voor het bakken van de lekkerste hamburgers, pannenkoeken, frieten of pizza’s uit de steek? Fabriceert u zelf een unieke ambachtelijke ijssoort of heeft u een fantastisch interieurconcept of serveert u koffie/thee op een unieke manier?

U bent fabrikant van een uniek streekbier of wijn of hebt u een cocktailformule die zijn gelijken niet kent in Vlaanderen? Misschien hebt u een uniek concept of modern interieur wat anderen niet hebben? Kom ermee voor de dag en zet het meteen op de landkaart.

Dan is dit uw kans! We willen dit graag in kaart brengen! Dat en nog veel meer willen we ontdekken in Het Kooktalent van Vlaanderen. Wij wikken en wegen het voor u en lanceren het samen met u! Laat het ons weten en schrijf in voor deze fantastische uitdaging en overtuig onze jury!

Categorieën

In deze categorieën kan je deelnemen:
Beste Gerecht/Nagerecht
Beste Cocktailrecept
Beste Concept
Mogelijkheden :
Gerechten/Nagerechten/Recepten
 • Afhaal – Frituren/Pizzeria’s/Broodjes/Snackbars (bv. Speciale sausen, wok, pizza’s bereidingen, snacks, hamburgers);
 • Restaurants/Brasseries/Eetgelegenheden (bv. Diverse vis/vleesgerechten/speciale sausen);
 • Koffiehuizen/ijssalons (bv. Pannenkoek-, ijsspecialiteiten, versnaperingen);
 • Bakkerijen/Banket/Chocolatier (bv. Brood- en banket- en chocoladespecialiteiten);
 • Slagerijen/Delicatessenzaken/Traiteurs (bv. Speciale slaatjes/vleesproducten);
 • Drankgelegenheden (bv. Cocktails, special drinks, streekbier/wijnen);
 • Divers (Gerechten die niet voorkomen in de andere categorieën).
Concepten

Speciale en/of unieke formule die aanslaat bij de klanten of een uniek interieur waar gezelligheid troef is!

Jury

kooktalent-jury-kwinten
Kwinten De Paepe – Sterrenchef

Als je eerste Michelinster volgens velen om de hoek loert, dan ruil je je culinaire restaurant niet voor een brasserie. Maar laat dat nu net zijn wat de Leuvense topkok Kwinten De Paepe wél doet. Hij liet zijn zaak Trente over en trok naar brouwhuis De Kroon in Neerijse. Kwinten De Paepe was eigenaar van restaurant Trente in Leuven. Op zijn menu’s stonden lichte, fijne en vernieuwende gerechten, gebaseerd op verse ingrediënten van het seizoen. Onder andere de bijzondere aandacht van Kwinten voor lokale en streekgebonden producten leverde hem de titel Beste Jonge topchef van Vlaanderen (Gault-Millau, 2011) op. Nu hij ook tot culinair ambassadeur benoemd is, mag het Hageland gerust zijn: hun culinaire erfgoed is in goede handen. Wie bij Kwinten gaat eten, mag zeker niet vergeten een bezoekje te brengen aan de oudste kruidtuin van België.

Luc Van den Bergh – Creative Taste Expert

Een der grootste culinaire kenners/productontwikkelaars en een fenomeen in de horeca is Luc Van den Bergh. Zijn uitgebreide ervaring in en kennis van horeca maken hem een culinaire encyclopedie en duizendpoot. Zijn kennis en expertise is een vaste waarde in de rijke culinaire wereld. Respect, eerlijkheid en vriendelijkheid zijn Luc’s basisingrediënten.

kooktalent-jury-lucvandenbergh
kooktalent-jury-lucserre
Luc Serre – Hilton Antwerpen

Als gewaardeerd jurylid was Luc jarenlang het boegbeeld, commercieel directeur en public relations bij Antwerpse Hilton Hotel. Hij heeft jarenlange ervaring in het organiseren van honderden galadiners en special concepts. Hij kent als geen ander het culinaire België en is een fervent genieter van de Vlaamse keuken. Luc is hierdoor een veel gevraagd jurylid in nationale en internationale Horeca-wedstrijden.

Zo verloopt de jurering:

De jurering zal gebeuren op een jurydag, deze wordt later bepaald. De jurering zal gebeuren op een vaste uitbatingslocatie of bij de deelnemer zelf in de zaak.

 • De jury wordt samengesteld uit professionele vakmensen van de sector.
 • De 5 beste deelnemers worden uitgenodigd voor de uitreikingceremonie.
 • De Juryvoorzitter kent geen punten toe, enkel bij discutie kan zijn stem bepalend zijn.
 • De uitspraak van de jury is bindend en er is geen verhaal mogelijk.
 • De vakjury zal enkel, in geval van discutie, één aangekondigd bezoek afleggen aan de handelszaak.
 • De resultaten van de professionele vakjury (75%) én het openbare meldpunt op de website (25%), bepalen de einduitslag.
 • De wedstrijd staat onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder.